top of page
riddare i rustning med svärd och sköld i händerna står på ett fält och väntar

Utrustning

Beroende på vad ditt mål med träningen är så finns det olika typer av skydd som är bra att ha. Här nedan finns en kortare information över vad som kan behövas både för modern tävling och träning men även för historiska evenemang.

En man i röd gambeson svart skyddsmask och långsvärd i handen under en hema träning

Mask och maskskydd

Ditt viktigaste skydd eftersom det skyddar huvudet, ansiktet och halsen. Masken är ett av de skydd du bör införskaffa allra först. Vi har självklart ett antal masker som går att låna den första tiden men för effektivast träning bör du så snart du har möjlighet köpa en egen. Den bör ha ett skydd för bakhuvudet och vara FIE-godkänd.

Handskar

För att ordentligt skydda händerna under övningar i högre tempo behövs ett par handskar. Vid sparring med t.ex. långsvärd behövs ett par kraftiga skyddshandskar som står emot mer om du får ett slag mot t.ex. fingrarna. Även detta finns att låna hos klubben till en början.

Jacka

Det viktigaste skyddet för resten av överkroppen. Idag finns det många olika varianter och modeller som fungerar bra att använda, det som man behöver tänka på här är att den har en punkteringsbeständighet på minst 350N för att ge skydd ifall ett svärd exempelvis skulle råka gå av.

Extra skydd

Byxor

Efter att du införskaffat de mest grundläggande skydden finns det lite olika vägar att gå beroende på ambitionsnivå. Ett par byxor kan vara bra eftersom de ger extra skydd till höfter och lår. 

Hals och bröstskydd

Vid tävling är ett skydd för framsidan av halsen ett måste för alla för att inte stötar etc ska innebära stor skada, det är självklart även bra att använda på träning under sparring om man har ett. Det brukar finnas ett visst skydd i jackan men ett bröstskydd skyddar området extra mot stötar och ifall ett svärd skulle gå av.

Suspensoar

Viktigast för män och obligatoriskt vid tävling men även kvinnor kan använda dessa för extra skydd.

Ledskydd

Förutom de skydd som beskrivits ovan kan det också behövas extra skydd för axlar, armbågar, underarmar, knän och smalben.

Hema utövare i skyddsutrusning under ett träningspass

Tillverkare och återförsäljare

Det finns många olika tillverkare och återförsäljare som säljer diverse HEMA-utrustning här nedan kan du hitta några förslag att börja med.

Modern utrustning

olika sorters svärd nedstuckna i en höbal med bucklare liggandes på sidan

Svärd

Information kommer snart

Dolk

Information kommer snart

Spjut och pålvapen

Information kommer snart

Tillverkare och återförsäljare

Det finns många olika tillverkare och återförsäljare som säljer svärd och andra vapen av olika slag. Här nedan kan du hitta några förslag att börja med.

Vapen

Närbild på en riddare som bär hjälm

Rubrik

Information kommer snart

Rubrik

Information kommer snart

Rubrik

Information kommer snart

Rubrik

Rubrik

Information kommer snart

Rubrik

Information kommer snart

Rubrik

Information kommer snart

Två män i rustning som har armen om varandra under Leksands medeltidsmarknad

Tillverkare och återförsäljare

Det finns många olika tillverkare och återförsäljare som säljer diverse utrustning här nedan kan du hitta några förslag att börja med.

Historisk utrustning

bottom of page